Lahja Lumme 2:

LUMMET

Viktor Emil Lummen historiaa:

 

V.E. asui Mustolan koululla, koulun itäpäässä, kolme huonetta ja keittiön käsittävässä opettajan asunnossa. Vain yksi ovi erotti asunnon koulun tiloista, joten välitunnilla oli helppo pistäytyä kotona kahvilla. Asuimme (Reino Lumme perheineen talvella 1937-1938) V.E:n virka-asunnossa äidin (Selma Lumme) hoitaessa isoisän taloutta, Miina-vaimo oli jossain muualla. Siinä se isoisä istui välitunnilla halkolaatikon päällä,  jalkojaan heilutellen ja sikurikahvia juoden.

 

Ennen talvisodan alkua 1939 V.E:n perhe muutti ”sotaa pakoon” Savilahden huvilalle. Kasvattipoika Anton muutti mukana. Lehmät ja muu omaisuus kuljetettiin kahdesta veneestä tehdyllä lautalla noin neljä kilometriä vesitse, maantietä ei Savilahteen vielä ollut.

 

Savilahdesta perhe muutti sitten Siparin koululle, josta V.E. oli saanut opettajan sijaisuuden 1942. Monet opettajat olivat joutuneet rintamalle, joten eläkkeellä olevilla täytettiin opettajien paikkoja.

 

1943 Miina, Anton ja lehmät muuttivat Lemin Ruomille Miinan veljen kotitaloon. Ruomilla ei liene kauan viivytty, koska V.E:n perhe asui jo 1943 kesällä Lemminkäisenkadun varrella Käkelän talossa, huoneen ja keittiön vuokrahuoneistossa. Lehmät oli hävitetty ennen viimeistä muuttoa. Käkelän talossa asuessaan isoisä sitten kuoli erinäisten sota-ajan vaiheiden jälkeen. V.E. ja Onni-setämme asuivat Lemminkäisenkadun vastakkaisilla puolilla. Onni omassa talossaan ja isoisä vuokralla Käkelän talossa.

 

*************************************************************************************

 

Asioita muistellut ”omasta päästä” isoisän pojanpoika Lahja Lumme / 3.3.2010